Als mensen praten over prostituees zijn er verschillende opvattingen. Sommigen zullen er afkeurend over praten, maar er zijn ook mensen die er respect en bewondering voor hebben omdat ze beseffen dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

Zelf vind ik het altijd irritant als klanten zeggen dat het wel makkelijk geld verdienen is zo. Dat zeggen ze dan ook meestal vlak nadat ze je betaald hebben. Ook uitspraken die suggereren dat je bakken met geld verdient en je je alles wel kunt veroorloven. Dan gaan ze dus compleet voorbij aan het feit dat je ook een ondernemer bent en dat je ook een gleuf in je voordeur hebt die ogenschijnlijk een voorkeur heeft voor blauwe enveloppen, en dat er ook nog zoiets bestaat als overhead kosten.

“Men denkt dat we een aan/uit knopje hebben”

Deze post gaat echter meer over de emotionele kant. Vaak wordt er gezegd dat sekswerkers een knopje hebben waarmee ze hun gevoel aan en uit kunnen zetten. Die veronderstelling had ik ook toen ik ermee begon en in de begintijd stond ik daar ook altijd even bij stil voordat ik naar een klant ging. Na een poosje kwam ik tot de conclusie dat het niet zo zwart / wit werkt omdat emoties geen binaire elementen zijn.

Misschien dat het werkt als je een puur fysieke date hebt die slechts kort duurt. Mijn persoonlijke beleving is dat het voor mij niet werkt om mijn gevoel en emoties volledig uit te zetten tijdens een date die één of meerdere uren duurt en waarin het fysieke vaak ondergeschikt is aan het socialiseren, converseren en verleiden. Het is voor mij onmogelijk om een Girlfriend Experience te leveren zonder emotie en zonder een deel van je zelf te laten zien.

Het knopje heeft plaatsgemaakt voor een soort bufferzone waarin ik een deel van mijn persoonlijkheid laat zien. Aan het eind van die bufferzone staat een dikke streep. Achter die streep zit het deel van mij dat strikt privé blijft. De streep kan worden verplaatst binnen de buffer om de grootte van die zone aan te passen aan de omstandigheid en je date.

Op die manier lukt het bij mij om een zakelijke date een persoonlijke touch te geven waardoor het een vriendschappelijk en open karakter krijgt waarbij ook gevoelens veilig geuit kunnen worden. Hoe dat exact in zijn werk gaat, daar kun je een heel boek over schrijven.

Het fijne is dat een date veel echter wordt en veel minder een act is. Het is ook minder vermoeiend omdat je geen act neerzet maar binnen je bufferzone jezelf kunt zijn. Het delen van gedachten en gevoel legt ook een basis van vertrouwen dat tegelijk ten goede komt van je veiligheid omdat de anonimiteit vervaagd.

“Het vervaagd de anonimiteit…”

Je bent dan immers niet meer het anonieme hoertje dat voor seks betaald wordt, maar een persoon met identiteit en gevoel. Natuurlijk moet je voor jezelf wel duidelijke gouden regels stellen en je grens van je zone altijd als absoluut behandelen.

Een date heeft natuurlijk twee kanten. Vanuit mijn kant zal ik het zakelijke aspect niet uit het oog verliezen en streef ik ernaar een dienst te leveren van consistente kwaliteit. Immers kiest de klant je uit vanwege de dienst die je aanbiedt en die uniek is voor jouw persoon. Natuurlijk zijn er ook klanten die uitsluitend een puur seksuele uiting met een meisje willen en niet zozeer voor een totaal plaatje gaan dat aan een fantasie voldoet. Dat zullen echter niet degenen zijn die je voor meerdere uren of een hele nacht boeken.

Consistentie in kwaliteit is niet altijd even makkelijk omdat we immers ook mensen zijn met gevoel en we ook onze ups en downs hebben in het leven. Als je in je privé-leven net heftige emoties en verdriet hebt ondervonden kost het wel eens moeite om die even los te laten en niet mee te nemen in de bufferzone. Je bent immers een professional en wilt je klant geen hinder laten ondervinden van je privé sores.

“De perfecte vriendin”

Een Girlfriend Experience is natuurlijk ook een betrekkelijke begrip. Wat wat wil je nou als klant? Wil je exact dezelfde ervaring die je ook met je reguliere vriendin zou hebben? Als dat zo is dan hoef je natuurlijk niet naar een sekswerker te gaan indien je thuis een vriendin hebt. Ze verwachten natuurlijk niet dat je ze vraagt om even de hond uit te laten en dan tegelijk even de vuilniszak in de container te gooien. Klanten met een relatie willen een vriendin-ervaring hebben die exact hetzelfde is als met een gewone vriendin, maar toch heel anders.

In feite moet je de vleesgeworden utopische of hypothetische voorstelling neerzetten van de perfecte vriendin. Als je al een langere relatie hebt met een klant vinden ze het echter ook vaak fijn dat je niet altijd exact hetzelfde bent. Dat je de ene keer uitbundiger en vrolijker bent en de andere keer wat ingetogener. Ook dat draagt bij aan het realiteitsaspect van een paydate. Dus ook als ik een beetje down ben ga ik niet overdreven vrolijk doen. Het is geen act. Het is een deel van jezelf dat de dienst levert. En dat deel is gewoon echt.

Dieper psychologisch zeg ik wel eens dat een paydate ook gewoon een echte date is. Hij is immers echt op dat moment. Sommigen vermijden het moment van betaling door het geld half verborgen klaar te leggen voordat ik arriveer. Of ze stoppen discreet een enveloppe in mijn jas of tas zonder er een seconde van de date voor te onderbreken. Elke minuut dat ik met een klant ben is ook echt. Echt in die setting, in die beleving en in die afgebakende context. Daarbij laat je alles buiten de vier muren waarin je je bevindt buiten beschouwing. Misschien is dat wel het element dat een escort date tot een Girlfriend Experience maakt.

Je neemt je negatieve emoties niet mee naar je date. Maar je kunt wel de positieve emoties die uit je date ontstaan meenemen naar je privé-leven. Als dat geen goede deal is?

Dus, veeg je tranen af, werk je mascara bij, schouders recht, hoofd omhoog en aan het werk! Als je jezelf vermannend – raar woord eigenlijk – over straat loopt gaat er wel eens de song ‘Send in the clowns’ van de Broadway musical ‘A Little Night Music’ door je hoofd.
Om in muziek termen te blijven, ‘the show must go on’.

“Elke minuut is echt!”