Privé plakboek / Private scrapbook

massage

Goede oude tijd! Destijds gepubliceerd in Panorama (2003)

Zo af en toe gaan instanties, organisaties, onderzoekbureaus op zoek naar sekswerkers om hun visie te horen of om medewerking te vragen aan onderzoeken. Ook de media probeert regelmatig contact te zoeken met insiders voor een interview. Dit schijnt vaak moeizaam te gaan omdat veel meiden liever niet in de openbaarheid komen om verschillende redenen. Zelf vind ik dat als de kans geboden wordt, je deze moet gebruiken om je mening te uiten. Net zoals ik vind dat je gebruik moet maken van je stemrecht bij verkiezingen. Het verbaast me altijd dat je het hele jaar mensen hun onvrede hoort uiten over de politiek en vervolgens hun ene kans om iets in te brengen laten voorbij gaan. Natuurlijk snap ik dat het in dit geval anders ligt. Praten over prostitutie is voor sekswerkers erg persoonlijk en kan gevolgen hebben voor hun dagelijkse leven. De meesten leiden immers toch een soort dubbelleven.
Toen ik vroeger zelf in de landelijke media werkzaam was deed ik dat met zoveel mogelijk respect voor mensen. Bij bepaalde producties werd er na een interview afgesproken dat de tekst van het artikel naar de geïnterviewde werd gestuurd voor goedkeuring en eventuele correctie of aanvullingen. Uiteraard zonder de feiten te manipuleren. Niet alle verslaggevers hanteren echter een erecode. Maar dat is ook geen nieuws onder de zon.

Deze pagina is een ongeorganiseerd plakboek met dingen van vroeger, grappige dingen, serieuze dingen en minder serieuze.

ARTIKEL INZIEN

Artikel Volkskrant

In het geval van de Volkskrant kreeg ik tegen de afspraken in de tekst pas te zien na publicatie. Met enige irritatie constateerde ik dat de moraal van het verhaal niet geheel overeenkwam met het geluid dat ik liet horen. De positieve boodschap werd toch bedekt met een sluier van negativiteit net zoals de hele strekking van de 2-pagina-spread waar het in gezet werd. Blijkbaar is het voor outsiders moeilijk om prostitutie niet te koppelen aan drama en ellende. Nog steeds ben ik van mening dat sekswerk een vergelijkbare ratio aan leuke en minder leuke momenten heeft als elke andere baan.

(ter info: alleen artikel aan de rechterkant betreft interview)
ARTIKEL INZIEN