In een voormalig raambordeel aan de Stoofsteeg in Amsterdam wordt Het raambordeel van de 21ste eeuw geopend. Het project, dat toont hoe een raambordeel van de toekomst er uit zou kunnen zien, wordt gepresenteerd in het kader van de tentoonstelling The Hoerengracht in het Amsterdams Historisch Museum. © anp
DEN HAAG – Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ziet af van de invoering van de peespas. Met de pas zou de prostituee aan een klant kunnen laten zien dat ze legaal werkt, maar op de pas bestond zowel in de Tweede Kamer als in de branche grote kritiek.
Een prostituee moet zich elke drie jaar bij de gemeente laten registeren en krijgt vervolgens een pasje, zo luidde het voorstel waarover de Kamer overlegt met Opstelten. Maar de Kamer vreest onder meer dat de registratie veel legaal werkende hoeren juist de illegaliteit injaagt.
De klant moet zich er wel van kunnen vergewissen of een prostituee legaal werkt, omdat bezoek aan een illegale sekswerker strafbaar is. Opstelten wil later nog gaan regelen hoe dit zonder pasje moet. Bij een bezoek aan een bordeel zou de klant kunnen nagaan of deze een vergunning heeft. Hij mag er dan van uitgaan dat de prostituee legaal werkt.
Register
Bij prostituees die buiten een bedrijf werken zou de klant telefonisch of via internet kunnen nagaan of ze geregistreerd staan. Van registratie wil Opstelten niet afzien, maar in het register komen niet meer naam en adres te staan, maar alleen nog een nummer. De hoerenloper zou aan de hand van dat nummer kunnen nagaan of de prostituee geregistreerd staat.
Geef een reactie